Nässlor är värda sin dikt

denna dikt tillägnar jag naturens fina nässlor:
 
Innehåller mineraler och c-vitamin 
Kan tillverkas till vin
tydligen oxå till mjöd
och kan bakas i bröd
i soppa god smak ge
och bra i morgonte
blandas i smoothie o drink
eller som gödsel i hink
om man dem fel vidkänns
är det lätt att de bränns
för många ett ogrässtycke
trots att de ger oss så mycket
De bär på en inre skönhet
trots sin yttre glödhet
 
 
NU nu nu är hög tid att plocka nässlor,det är nämligen nu på våren de bär på mest nyttigheter!
Det är toppskotten som ska plockas, och helst på morgonen/förmiddagen! 
Vi har nässlor precis utanför tomten, så vi brukar klippa ned nässlorna då och då för att kunna skörda flera nässlor under säsongen! 
 
Man kan torka dem och sen förvara dem i plastpåse eller glasbruk! Sen kan man ha dem i matlagning eller brödbak!
vi älskar nässelsoppa! Så vi brukar förvälla nässlorna och frysa in dem, för att sedan kunna ta fram o göra soppa under hösten och vintern! tänkte dela med mig hur man förväller och sen ett recept på världens godaste soppa! :) 
 
Här, precis utanför tomten plockar jag nässlor tidigt på morgonen! 
 
Som sagt knipsa av toppskottet på nässelplantan. 
 
Toppskottet är de fyra-fem översta späda bladen!
 
Plocka 2 L nässlor, ej mycket luft mellan dem i bunken ;) 
 
Skölj dem noga 
 
Koka upp 1 L lättsaltat vatten, lägg i nässlorna och låt småkoka 5 minuter. Nu är de förvälda! :) 
 
häll bort spadet! mixa dem med stavmixer till en slät konsistens
 
Låt svalna lite och frys in! nu har du huvudingrediensen klar att ta fram o tina till nässelsoppa för 4-6 portioner! 
 
Recept nässelsoppa
 
du behöver:
Upptinade nässlor 2 L
1 L vatten
1 msk smör
3 msk mjöl
2 buljongtärningar (höns- och grönsak)
1-2 msk hackad gräslök
1-2 dl matlagningsgrädde
salt
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskot
hårdkokta ägg
 
gör såhär:
fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med lite av vattnet. Smula ned buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt, peppar och muskot. Tillsätt gräslöken. 
 
servera den het och nykokt med en eller två ägghalvor i tallriken. Strö över lite gräslök! 
 
Tips: Man kan spara nässelspadet och byta ut det mot vattnet för mer smak! 
 
Lycka till! :) 
 
 

Kommentarer
Postat av: SofLom

Satt och funderade på om det var lite osportsligt att plocka med handskar... men... Näe! Det alternativet finns nog inte. Det där brödet som är till är Nice! ;)

2013-05-13 @ 17:41:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0